ENGELSKTIDA
«Engelsktida» er et godt kjent begrep i Sunndal. Den startet på 1860-tallet da sportsfiskere fra den britiske overklassen kom til Sunndal for å fiske laks i Driva.
«Lakselordene» fisket med fluestang, for sportens skyld. Dette var helt nytt for sunndalingen. For dem handlet det om å dra nedi elva for å hente fisk, som de fanget i store teiner.
De første reisende var i overveiende grad prisgitt sunndalingenes gjestfrihet hva gjaldt både kost og losji, og var dermed avhengige av å leve nært innpå lokalbefolkningen. Snart fikk mange gode ekstrainntekter fra turismen fra de britiske øyer. Lakselordene handlet med bygdefolket, leide rom og fiskerettigheter – i tillegg til at de måtte ha dyktige kleppere og roere. Dermed ble dette en viktig del av økonomien for mange i Sunndal – og andre steder i Norge.
Mrs. Barbara Elrington Douglas Arbuthnott kom til Sunndal i 1866 på bryllupsreise med sin tredje ektemann, William Arbuthnott. To-tre år senere bygde hun Elverhøy, like ved det som i dag er Sunndal bygdemuseum på Grøa. Med sin fantastiske og dramatiske historie i Sunndal, er nok Lady Arbuthnott den mest kjente personligheten fra engelsktida i Sunndal. Musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy» - skrevet av Stig Nilsson og Lars Ramsøy-Halle, har gått for fulle hus i Sunndal kulturhus siden 1996.
Likevel var det nok Ethelbert Lort Phillips og hans kone Louisa som satte flest fysiske spor i regionen. Paret leide og kjøpte fritidsboliger, og bygde sportslodger i Sunndal, Øksendal og Todalen (Surnadal). Vangshaugen, Tredal Hotell og Phillipshaugen Lodge er godt kjent for mange.
Lort Phillips etablerte også Phillipshagen med ulike plantearter. I parken, like ved Elverhøy, kan du hver vår oppleve en fantastisk rododendron-blomstring. Parken er i dag i god stand, med benker og bord - og et lysthus – slik det var i Lort Phillips sin tid.
Det er liten tvil om at engelsktida satte spor, og er en del av identiteten til både Sunndal, Surnadal og Nesset. Det er ei tid som på sett og vis lever fortsatt. Gjennom historiene og mytene som fortsatt blir fortalt. Gjennom husene som ble bygd og som den dag i dag er i bruk, også i reiselivssammenheng. Og gjennom musikkspillet om "ladyen".
“Det er ei tid som på sett og vis lever fortsatt.”
- Tommy Fossum